Valkzeilen volwassenen vanaf 14 jaar / tijdelijk tot 18 jaar op 1,5 meter afstand.

De cursisten kennen elkaar vooraf meestal niet. Maar dat verandert tijdens de eerste les. Want een boot vaar je samen. Zodra de eerste beginselen een beetje bekend zijn, neemt een van de cursisten het roer over. En daarmee ook de grootschoot, het touw waarmee je het grootzeil bedient. Want die twee horen bij elkaar zoals een stuur en gaspedaal van een auto. En er hoort meer bij juist dat plekje in de boot. “De stuurman of -vrouw heeft de leiding”, legt de instructeur uit. “Als die zegt dat we over de andere boeg gaan varen, doen we dat.”

De instructeurs

Het overbrengen van hun eigen enthousiasme. Dat noemen instructeurs vaak als reden om zeilinstructeur te worden. De instructeurs zijn vrijwilligers en hebben zelf trainingen gevolgd in het geven van zeilles, waardoor ze gecertificeerd zijn. De lesboten zijn Valken, ruime open boten waarin duidelijk te zien is wat er precies gebeurt en hoe alles werkt. “De eerste keer ga ik altijd zo snel mogelijk het meer op”, zegt een instructeur terwijl hij de zeilen hijst en zijn drie cursisten aan boord helpt. “Later leren ze wel waarvoor al die touwtjes dienen” (overigens heeft een zeilboot geen ‘touwtjes,’ maar ‘lijnen’).

Alleen zeilervaring opdoen, of opgaan voor een officieel zeildiploma?

De cursus staat open voor iedereen en er zijn twee basismogelijkheden voor de zeillessen:
• Je wilt wat zeilervaring opdoen en vooral heerlijk van (zomer)avonden op het water genieten, of
• Je wilt de zeillessen gebruiken om een CWO-diploma te behalen.
• Het is ook mogelijk om privélessen of een opfriscursus aan de vragen, neem contact met ons op.

De cursus bestaat uit 8 praktijklessen, theorie en een examen. Dit wordt allemaal in de avonduren aangeboden of op de Vrijdag. De praktijklessen beginnen om 18:30 uur en duren doorgaans tot ongeveer 20:30 uur, of zolang als de stemming in de boot en de weersomstandigheden het toelaten. Op basis van inschrijving en een voorkeursavond worden de lessen ingepland. Bij het inschrijven kan je aangeven op welke avond je wilt zeilen en welk niveau je hebt.

De zeilcursus wordt verzorgd op 2 zeilniveaus:
• de beginnersopleiding bereidt voor op het CWO-I examen,
• een gevorderdenopleiding die je voorbereidt op het CWO-II examen.

De boot en het tarief
Er wordt gevaren in een Valk. Dit is een open zeilboot met vaste kiel. Het is een veilige, stabiele boot. Er wordt lesgegeven aan 1 cursisten per boot onder begeleiding van een ervaren zeilinstructeur. De kosten voor deze cursus bedragen 199,- euro, inclusief lesmateriaal, instructeur en de huur van de boot.

Aanmelden mail : info@watersportwereldburgum.nl

Visit Us On Facebook